Trygonometria bardzo pilna
Roksana22: cosα = (m2 − 4m − 4)/m2 + 1
wyznacz te wartości m, dla których równanie ma rozwiązanie należące do przedziału (0,π/3)
23 wrz 18:18
Roksana22: czy na początku mam rozważać
1>(m2 − 4m − 4)(m2 + 1) >0 ?
23 wrz 18:31
5-latek: ale cos60 ≠0
23 wrz 18:34
Janek191:
cos 0 = 1
więc
| | m2 − 4 m − 4 | |
0,5 < |
| < 1 |
| | m2 + 1 | |
0,5 *( m
2 + 1) < m
2 − 4 m − 4 < m
2 + 1
0,5 m
2 + 0,5 < m
2 − 4 m − 4 ∧ m
2 − 4 m − 4 < m
2 + 1; dokończ
23 wrz 18:34
Kacper: najpierw zrób rysunek funkcji f(x)=cosx w przedziale (0,π/3)
23 wrz 18:35
Roksana22: przedziały sa otwarte.
23 wrz 18:36
Roksana22: okej dzięki
23 wrz 18:37
Roksana22: wyszło mi m ∊ (−1,25 ; −1)
mógłby ktoś sprawdzić?
23 wrz 19:04