proste działanie
Archy: √294=24389?
dobrze rozumiem to działanie?
23 wrz 17:59
Kejt:
√294 = 292 = 841
zakładając, ze to miałeś na myśli...
23 wrz 18:04
Archy: nie rozumiem czemu 292
jeżeli jest do potęgi 4 i mamy pierwiastek, więc 1 potęga powinna się skrócić z pierwiastkiem
dobrze myślę?
23 wrz 18:07
Archy: aha, pierwiastek jest kwadratowy czyli tak jakby do potęgi 2
więc po skróceniu powinno być do 2
ok czaje dzięki
23 wrz 18:08
Kejt:
√29 to pierwiastek drugiego stopnia
więc owszem, skraca się.. ale dzielisz wykładnik na dwa.
23 wrz 18:09
Archy: rozumiem
dzięki za pomoc
23 wrz 18:12