kombinatoryka
zadanie: Na ile wszystkich roznych sposobow mozna ustawic w kolejce do kasy n osob tak aby
a) osoba A byla blizej kasy niz osoba B
b) osoba A byla blizej kasy niz osoba B i osoba B byla blizej kasy niz osoba C?
dowolnych takich ustawien jest n!
23 wrz 17:58
Janek191:
a)
K ABXXXXXXX
K XABXXXXXX
K XXABXXXXX
............
..............
K XXXXXXXAB
N = ( n − 1)*( n −2) ! = ( n − 1) !
23 wrz 18:05
Janek191:
b)
K ABCXXXXXXX
K XABCXXXXXX
K XXABCXXXXX
.............
.............
K XXXXXXXABC
N = ( n −2)*( n − 3) ! = ( n − 2) !
23 wrz 18:08
Janek191:
Źle zrobiłem, bo te osoby nie muszą stać obok siebie : )
23 wrz 18:09
Mila:
Mamy n osób w kolejce
1) A na pierwszym miejscu to B może stac na (n−1) miejscach , pozostałe osoby ustawiamy na
(n−2)! sposobów
2) A − 2 miejsce, B na (n−2) sposoby, pozostali (n−2)!
3) A − 3 miejsce , B na (n−3) sposoby , pozostali (n−2)!
.
.
) A − (n−1) miejsce , B na 1 miejscu może stać, pozostali (n−2)!
N=[1+2+3+4+..... +(n−1)]*(n−2)!=
| | 1+n−1 | | 1 | |
= |
| *(n−1)*(n−2)!= |
| *n! |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 18:38
Mila:
II sposób
A,B ustawiamy na miejscach , których numery to ciąg rosnący (np, (1,5)). Liczba ciągów
| | | |
rosnących ze zbioru {1,2,3,...n} jest równa | |
| | |
| | | |
a) dwa miejsca w ciągu n− wyrazowym możemy wybrac na | sposobów, pozostałe osoby |
| | |
ustawiamy na (n−2)! sposobów.
⇔
| n! | | n! | |
| *(n−2)!= |
| |
| 2!*(n−2)! | | 2 | |
b) rozwiązujemy podobnie :
| | n! | | n! | |
*(n−3)!= |
| *(n−3)!= |
| |
| | 3!*(n−3)! | | 6 | |
23 wrz 19:07
zadanie: w tym I sposobie nie uwzgledniamy sposobow ustawienia B?
bo suma 1+2+3+4+...+(n−1) oznacza miejsca na ktorych stoi A
(n−2)! to sposoby rozmieszczenia pozostalych osob bez A i B
to sposobow B nie bierzemy pod uwage?
23 wrz 19:15
Mila:
Jak to nie bierzemy, po kolei:
1*(n−1)*(n−2)! A stoi na pierwszym miejscu na jeden sposób, B na (n−1) sposobów, pozostali na
(n−2)! sposobów.
1*(n−2)*(n−2)! A stoi na drugim miejscu na jeden sposób, B na (n−2) sposobów, pozostali na
(n−2)! sposobów
Itd.
Aż mamy sytuację
1*1*(n−2)! A stoi na przedostatnim miejscu na jeden sposób, to B na n−tym na jeden sposób,
pozostali na (n−2)! sposobów
Wykonaj symulację na 8 miejsc, to zrozumiesz.
23 wrz 19:22
zadanie: dziekuje
23 wrz 22:07
Mila:
Zrozumiałeś I sposób?
23 wrz 22:17
zadanie: Do przedzialu kolejowego drugiej klasy (dwa rzedy po cztery miejsca) wchodzi osiem osob.
Na ile wszystkich roznych sposobow moga one zajac miejsca tak aby ustalone dwie osoby A oraz B
siedzialy:
a) obok siebie
b) naprzeciwko?
a) 2*6! bo (2 bo AB lub BA, 6! na tyle sposobow mozna ustawic pozostale osoby na 6 miejscach)
b) 2*4*6! bo (2 bo AB lub BA, 4 bo sa 4 takie mozliwe pary, 6! na tyle sposobow mozna ustawic
pozostale osoby na 6 miejscach)
moglbym poprosic o sprawdzenie i jezeli cos jest zle to o wytlumaczenie?
23 wrz 22:18
zadanie: Mam nadzieje, ze tak.
23 wrz 22:19
zadanie: Na ile wszystkich różnych sposobów można ustawić 4n osób:
a) w szeregu,
b) w dwóch szeregach po 2n osób,
c) w czterech szeregach po n osób,
tak, aby dwie wyróżnione osoby stały obok siebie?
a) 2*(4n−1)! (2 bo AB lub BA, (4n−1)! to liczba sposobow na ktore mozna ustawic pozostale
osoby)
b) 2*(4n−2)! (2 bo AB lub BA, (4n−2)! to liczba sposobow na ktore mozna ustawic pozostale
osoby)
c) 2*(n−1)!*(3n)! (2 bo AB lub BA, (n−1)! tyle mozliwosci dla pozostalych osob w rzedzie, w
ktorym sa dwie osoby obok siebie, (3n)! liczba ustawien w 3 nastepnych szeregach)
Rowniez poprosilbym o sprawdzenie i poprawienie blednych komentarzy.
23 wrz 23:59
Janek191:
a) z 22.18
ABXX , XABX, XXAB lub BAXX, XBAX, XXBA − po jednej stronie
tak samo po II stronie
więc mamy
N = 2*6*6 ! = 12*6 ! = 12 * 720 = 8 640
================================
b)
AXXX , XAXX, XXAX, XXXA lub odwrotnie BXXX, XBXX, XXBX, XXXB
BXXX, XBXX, XXBX, XXXB AXXX, XAXX, XXAX, XXXA
Mamy więc
N = 8* 6 ! = 8 *720 = 5 760
=====================
24 wrz 07:18
PW: Jeszcze o zadaniu:
Na ile wszystkich różnych sposobów można ustawić w kolejce do kasy n osób tak aby
a) osoba A była bliżej kasy niż osoba B.
Odpowiedź jest banalna: sposobów takich jest tyle samo, co ustawień, w których B stoi bliżej
| | n! | |
kasy niż A. Tertium non datur, jak mawiali starożytni, a więc sposobów tych jest |
| . |
| | 2 | |
24 wrz 09:01
zadanie: Tak, ale tamten sposob jest dla mnie bardziej zrozumialy.
24 wrz 17:15
zadanie: czyli w zadaniu z 22:18 podpunkt b) mialem dobrze
a) juz rozumiem brakowalo mozliwych ustawien AB
24 wrz 17:16
zadanie: a moglbym poprosic o sprawdzenie zadania z 23:59
i gdyby byly bledy to o ich wyjasnienie?
24 wrz 17:19
Mila:
Może tak?
Na ile wszystkich różnych sposobów można ustawić 4n osób:
a) w szeregu,
b) w dwóch szeregach po 2n osób,
c) w czterech szeregach po n osób,
tak, aby dwie wyróżnione osoby stały obok siebie?
a) Jeden szereg:
aa)
Dwie osoby to jeden element, możemy je przestawic na dwa sposoby, mamy (4n−1) elementów w
zbiorze.
Stąd:
2*(4n−1)! liczba ustawień.
ab)Albo inne rozumowanie : dwa sąsiednie miejsca możemy wybrać w szereu na (4n−1) sposobów,
dwie osoby przestawimy na dwa sposoby, pozostałe na (4n−2)! sposobów
stad:
2*(4n−1)*(4n−2)!=2*(4n−1)!
b) Dwa szeregi:
W każdym szeregu możemy wybrac 2 sąsiednie miejsca na (2n−1) sposobów, osoby wyróznione mogą
zająć te miejsca na 2 sposoby, pozostałe osoby na (4n−2)! sposobów
stąd
2*(2n−1)*2*(4n−2)!=4*(2n−1)*(4n−2)!
c) 4 szeregi. W każdym szeregu n osób.
W każdym szeregu możemy wybrac 2 sąsiednie miejsca na (n−1) sposobów, dwie osoby przestawimy na
2 sposoby, resztę na (4n−2)! sposobów
stąd:
4*(n−1)*2*(4n−2)!=8*(n−1)*(4n−2)!
Mam tylko wątpliwość, czy "dwie wyróżnione osoby stały obok siebie?" dotyczy też punktu a i b
.
24 wrz 21:39
zadanie:
Tak to dotyczy wszystkich podpunktow.
Dziekuje.
24 wrz 23:51
Mila:
Jeśli masz odpowiedź do zadań to pisz.
25 wrz 00:04
zadanie: Sprawdzilem z odpowiedziami. Sa takie same.
25 wrz 00:20
Mila:
25 wrz 12:14