szeregi geom
Asia: Hej, mam zadanie z szeregów geometrycznych. Jednak nie wiem jak zrozumieć polecenie....
..które po prostu brzmi "oblicz"

a) 16 + 8 + 4 + ...
chodzi o to, że po znalezieniu q (które wynosi
12) używam wzoru S = a
11−q
23 wrz 17:11
Asia: wybaczcie, źle zapisałam wzor. Powinno byc oczywiscie S = a1/1−q
23 wrz 17:12
Kacper: Takie polecenia można po prostu wy...
W tym momencie pisze "co autor miał na myśli" i koniec.
23 wrz 17:13
Kejt:
wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego:
| | 16 | | 16 | |
S = |
| = |
| = 16 * 2 = 32 |
| | | | | |
23 wrz 17:13
Asia: No własnie nie wiedzialam o co chodzi w tym zadaniu. Obliczyłam tak, jak Kejt, al wydawało mi
się to dośc głupie, by po prostu podstawić liczby do wzoru. Dzieki!
23 wrz 17:16
daras: chyba, że jest skończony
23 wrz 17:40
Kacper: No właśnie, a np. takiej informacji brak
23 wrz 17:48
Asia: Nie jest skończony.
| | 5n−4n | |
Jeszcze jedno pytanie, przy obliczaniu granicy w przykładzie |
| jak mam |
| | 5n+4n | |
postępować? Po prostu chodzi mi o to, jak obliczać przykłady, w których pojawiają się n−te
potęgi.
23 wrz 17:48
23 wrz 17:50
Asia: Dzięki za niemal natychmiastową odpowiedź. Pozdrawiam!
23 wrz 17:53