Wyznacz te wartości parametru m (m∊R)...
majster: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R),dla których równanie (x
2 + 2x − 3)[(x
2 + (m+1)x + 4] =
0 ma cztery różne rozwiązania.
Więc zrobiłem tyle :
x
2+2x−3
Δ=16
√Δ=4
x
1= −3
x
2= 1
i są dwa różne rozwiązania z tej części
(x
2 + (m+1)x + 4
Δ>0 , x
1,x
2∉ {−3,1}
Δ= m
2+2m−15
Δ
1= 64
√Δ1= 8
m
1= 3 m
2= −5
m∊ (− nieskończoność, −5)∪(3, + nieskończoność)
I co dalej?
Wiem,że trzeba coś z tym ⊄ {−3,1}.
Ktoś dopowie?
23 wrz 17:00
Janek191:
To już pewnie koniec
23 wrz 17:05
majster: nie,to nie jest koniec

.
23 wrz 17:08
Kacper: 4 różne rozwiązania, czyli trzeba wykluczyć −3 i 1 ze zbioru rozwiązań równania drugiego.
Najprościej wstawić je i wtedy "wyrzucić" te wartości "m", które otrzymamy.
23 wrz 17:15
majster: x2 + (m+1)x + 4
podstawiam −3
9 − 3m −3 + 4 ≠ 0
−3m ≠ −10
m ≠ 3 1/3
podstawiam 1
1 + m + 1 +4 ≠ 0
m ≠ −6
I co teraz ?
23 wrz 17:22
Kacper: Wyrzucasz te liczby ze zbioru rozwiązań i koniec.
23 wrz 17:31
majster: ok, dzięki wielkie
23 wrz 17:38