pewna firma szyje dresy dla dzieci. ustalono, ze koszt produkcji f(x) okresla wz
wie ktos?: pewna firma szyje dresy dla dzieci. ustalono, ze koszt produkcji f(x) okresla wzor f(x)=x2 +
20x + 140, gdzie x oznacza liczbe uszytych dresow w ciagu jednego dnia. firma sprzedaje dresy
po 48zl. : a) oblicz dla jakiej liczby x produkowanie dresow jest oplacalne
b) oblicz kiedy firma uzyska najwiekszy dochod
11 lis 11:28
Miszel: Witam
Czy odpowiez na zadanie b wynosi 14?
11 lis 11:36
krystian prosi o pomoc: nie wiem wlasnie a jak to wyliczyles
11 lis 11:37
Miszel: A na a 6
11 lis 11:39
krystian prosi o pomoc: a moglbys napisac rozw?
11 lis 11:43
Miszel: Więc mamy tak 48x−przychód z sprzedaży dresów
x2+20x=140−koszt produkcji
Zysk=Przychody−koszt produkcji
f(x)=48x−(x2+20x+140)
Funkcja jest ujemna więc janwiększą wartośc ma w wierzołku podstawiasz pod wzór i wychodzi 14.
11 lis 11:43
krystian prosi o pomoc: x2+20x=140 − nie powinno byc −140?
11 lis 11:45
Miszel: f(x)=48x−(x2+20x+140)=0
rozwiązujesz to i wychodzi −x2+28x−140=0
11 lis 11:48
krystian prosi o pomoc: ok rozumiem
11 lis 11:50