witamm
nektarynka: Dane są funkcje f
1(x)=5
2x+2
2x oraz f
2(x)=5
x−4+2
x+2 określone w zbiorze liczb
| | x | |
rzeczywistych, Rozwąż nierówność f2(x+2)≥f1( |
| ) |
| | 2 | |
23 wrz 16:28
Kacper: najpierw napisz jak wygląda ta nierówność po podstawieniu
23 wrz 16:44
===:
5
x+2−4+2
x+2+2≥5
x+2
x
5
x(1/25−1)≥2
x(1−2
4)
5
x*24/25≤2
x*15
23 wrz 16:52
nektarynka: dzieki
23 wrz 17:05
Janek191:
Źle ktoś zrobił
23 wrz 17:08
Janek191:
Źle ktoś zrobił
23 wrz 17:08
===:
... tylko Janek191 robi dobrze ...ale czasem nie nadąża
23 wrz 18:04
Janek191:
Przepraszam, nie zauważyłem,że f
1 i f
2 zamieniono miejscami
23 wrz 18:25
===:
−
23 wrz 18:27
nektarynka: na koncu wyszło mi (2/5)
x ≤24/375 ..i tak sie mi wydaje ze to zły wynik..jak powinno byc na
końcu?
23 wrz 18:56
Janek191:
A nie powinno być
| | 5 | | 15*25 | | 5 | |
( |
| )x ≤ |
| = ( |
| )3 |
| | 2 | | 24 | | 2 | |
x ≤ 3
23 wrz 19:04
Janek191:
A nie powinno być
| | 5 | | 15*25 | | 5 | |
( |
| )x ≤ |
| = ( |
| )3 |
| | 2 | | 24 | | 2 | |
x ≤ 3
23 wrz 19:04