hejj!
nektarynka: dla jakich wartości parametru m, gdzie m należy R−{−1,1}, równanie
| 3 | | 2−m | |
| = |
| |
| | 1 | | 1 | | 1 | | ( |
| )x +( |
| )2x + ( |
| )3x +.... | | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | m2−1 | |
23 wrz 16:24
nektarynka: c.d. ..ma rozwiązanie
23 wrz 16:25
Janek191:
Mianownik , to suma nieskończonego ciągu geometrycznego :
| | 1 | | 1 | |
a1 = ( |
| )x q = ( |
| )x ; gdzie I q I < 1 |
| | 3 | | 3 | |
23 wrz 16:39
nektarynka: włąsnie tyle juz mam zrobione,,...utknęłąm i traz dalej nie wiem co robic
23 wrz 16:46
Kacper: Napisz jak teraz wygląda twoje równanie
23 wrz 16:48
nektarynka: no to podstawiłam pod ten szereg geometr to co Janek napisał , a obliczac to nie wiem jak?/
moge to na krzyz policzyc
23 wrz 16:50
Kacper: Napisz na początek jak wygląda ta suma z lewej strony znaku równości.
23 wrz 16:55
nektarynka: no nie ogarniam jak to mam zrobić
23 wrz 17:16
Kacper: Licznik wynosi 3
Mianownik podał ci Janek
23 wrz 17:19
nektarynka: no i co dalej robić?
23 wrz 17:20
nektarynka: da sie jakoś ten mianownik obliczyc zeby to krócej było
23 wrz 17:22
Kacper: Zapisałaś o to o co prosiłem? napisz ile to będzie tutaj.
23 wrz 17:24
nektarynka: 3/ (1/3)x/1−(1/3)x ...o to chodzi?
23 wrz 17:27
Kacper: Ok, tylko zapisz porządnie.
23 wrz 17:28
nektarynka: ok i co dalej
?
23 wrz 17:34
halohalo: 

ktos cos pomoże dalej>

?
23 wrz 18:53