dowód niewymierności
mat: Proszę o pomoc. Mam pewien trop, ale wolę się upewnić i jestem ciekawa jakbyście to rozwiązali.
Wykaż, że dana liczba jest niewymierna:
√3−2√2 + √9+4√2
23 wrz 12:33
Janek191:
3 − 2√2 = ( √2 − 1)2
9 + 4√2 = (2√2 + 1)2
więc
√ 3 − 2√2 + √9 + 4√2 = √2 − 1 + 2√2 + 1 = 3√2
23 wrz 12:38
mat: zadanie z podstawowej matematyki do matury. Jak wytlumaczyc komus kto nie jest za bardzo za
matematyką, że ma zauważyć, ze to ze wzoru skróconego mnożenia? Jak to zauważyć?
23 wrz 12:42
...:
... trzeba uczyć się wzorów skróconego mnożenia

! a nie uspokajać się, że są one
w tablicach. Trzeba "widzieć je" również w drugą stronę − nie trzeba będzie wtedy opracowywać
"wzorów dla małpy" na określanie środka i promienia okręgu −
23 wrz 12:45
mat: No ja właśnie sama często nie do końca widze to "w drugą stronę". Nie ma na to żadnego sposobu?
23 wrz 12:48
Janek191:
Zapisz
4 + 2√3 = ( ... + ... )2
23 wrz 12:51
Janek191:
13 − 4√3 = ( ... − ... )2
23 wrz 12:53
mat: (1+√3)2
23 wrz 12:54
Janek191:
@ mat:
Trzeba ćwiczyć
23 wrz 12:55
mat: dzięki
23 wrz 12:58
MYSZ: 13 − 4√3 = a2 − 2ab + b2 − zgodznie ze wzorem
rozwiazujesz uklad rownan
a2 + b2 = 13
−2ab = − 4√3 => ab = 2*√3 ( sa dwie mozliwosc a = 2, b = √3 lub a=2√3, b = 1)
dla a=2 i b=√3
a2 + b2 = 4 + 3 =7
dla a =2√3 i b = 1
a2 + b2 = 12 + 1 = 13 !
23 wrz 12:59