funkcja wykładnicza
Potrzebujący: Proszę o naprowadzenie.
Dla jakich wartości parametru m równanie (m+1) * 9x − 4m * 3x +1 + m = 0 ma dwa różne
pierwiastki ?
23 wrz 10:25
...:
t=3x gdzie t>0
23 wrz 10:26
J:
(m+1)t2 − 4mt + 1 + m = 0 .... i to równanie musi mieć dwa pierwiastki dodatnie
23 wrz 10:31
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m równanie
(m+1)*9x−4m*3x+1+m=0
ma dwa różne pierwiastki ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, warunki zadania spełnia układ nierówności:
a=m+1≠0 i Δ=16m2−4(m+1)2>0 i ca=1>0 i −ba=4mm+1>0 ⇔
⇔ m≠−1 i 4m
2−m
2−2m−1>0 i m(m+1)>0 ⇔ 3m
2−2m−1>0 i (m<−1 v m>0) ⇔
⇔ 3m(m−1)+1(m−1)>0 i (m<−1 v m>0) ⇔ (m−1)(m+
13)>0 i (m<−1 v m>0) ⇔
⇔ (m<−
13 v m>1) i (m<−1 v m>0) ⇔
m<−1 v m>1 ⇔
⇔
m∊(−∞ ; −1) U (1 ; +∞) ...

i mogę tylko liczyć, że ktoś mnie ...

sprawdzi
23 wrz 15:31
===:
Tyle, że nikt tu nie prosił o rozwiązanie zadania
23 wrz 15:39