kombinatoryka
zadanie: Niech f bedzie funkcja f: 2{1, 2, 3}→{1, 2, 3, 4} oraz niech A oznacza zbior wartosci funkcji
f. Ile jest wszystkich roznych funkcji f takich, ze:
a) |A|=2
czyli liczba elementow zbioru wartosci funkcji f jest rowna 2.
np. {1, 2}, {1, 3}, {1, 4}, {2, 3}, {2, 4}, {3, 4}. (to chyba wszystkie)
czyli np. jezeli zbiorem wartosci jest {1, 2} to np.:
f(1)=1, f(2)=1, f(3)=1 albo
f(1)=2, f(2)=2, f(3)=2 albo
f(1)=2, f(2)=2, f(3)=1 albo
f(1)=1, f(2)=2, f(3)=1 itd.
czyli mamy sytuacje f: 2{1, 2, 3}→{a, b}
| | | |
w odp. jest taki wynik: | *(23−2)=36. |
| | |
wydaje mi sie, ze:
| |
to liczba sposobow wyboru zbioru wartosci funkcji f |
| |
2
3 to liczba wszystkich roznych funkcji o dziedzinie trojelementowej w zbiorze {a, b} lub
inaczej liczba wszystkich roznych trojelementowych ciagow o wartosciach w zbiorze {a, b}.
np. dla f: 2{1, 2, 3}→{1, 2}
(f(1), f(2), f(3))=(1, 1, 1), (f(1), f(2), f(3))=(2, 2, 1) itd.
Jezeli moje komentarze do pewnych rzeczy nie sa poprawne to poprosilbym o prawidlowe.
| | | |
Chcialbym zapytac dlaczego w odp. odejmuja jeszcze 2 czyli | (23−2). ? |
| | |
23 wrz 00:24
zadanie: juz wiem dlaczego bo funkcja musi miec wartosci ze zbioru {a, b}.
czyli np. dla zbioru {1, 2} nie moze byc (1, 1, 1) i nie moze byc (2, 2, 2)
dlatego jest 23−2.
mam nadzieje, ze dobrze mysle
ale i tak poprosze o sprawdzenie i uwagi do moich komentarzy.
23 wrz 00:30
WueR:
Dobrze. Jak |A|=2, to oczywiscie musi byc to spelnione, gdy f(x) = a dla x = 1,2,3 lub f(x) = b
dla x = 1,2,3, to wtedy przeciez jest |A| = 1.
23 wrz 00:37
Mila:
1) Dwa elementy a i b mozemy wybrac ze zbioru {1,2,3,4} na
2) Jeżeli mamy ustalone a i b to każda z wartości f(1),f(2),f(3) może być jedną z liczb a i b.
Zatem mamy 2
3=8 funkcji , których wartości zawierają się w zbiorze {a,b}.
(liczba wszystkich ciągów 3 wyrazowych o wartościach ze zbioru{a,b})
Należy odjąć dwie sytuacje {a,a,a} i {b,b,b} ( stąd liczba szukanych funkcji jest równa:
To właśnie napisałeś.
II sposób
| | | |
1) | wybór dwóch elementów ze zbioru {1,2,3,4} |
| | |
2) Mamy ustalone dwie wartości a i b.
Następnie wybieramy dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje wartość a dla pozostałych będzie
wartość b. Możliwości będzie tyle ile jest niepustych podzbiorów zbioru {1,2,3} i które nie
są całym zbiorem {1,2,3}
23 wrz 15:25