Rozwiąż nierówności wielomianowe
janesmith1997: Dla funkcji wielomianowej: w(x) = (x−5)2 (x−2)3 (x+1)2 rozwiąż nierówności w(x)≤0, w(x)≥0,
w(x)<0, w(x)>0 i równanie w(x)=0
22 wrz 22:51
Kejt:

4 przedziały:
(−
∞; −1) u (−1; 2) u (2; 5) u (5; +
∞)
miejsca zerowe:
5 −> dwukrotne
2 −> trzykrotne
−1 −> dwukrotne
zaczynam rysować od lewej, sprawdzam znak dla liczby z przedziału (−
∞; −1), np. −2:
( − )
2 * ( − )
3 * ( − )
2 = ( − )
7 = ( − ) więc zaczynam od dołu.
tam gdzie pierwiastek jest parzystokrotny (dla −1 i 5) odbijam wykres od osi x, nie zmieniając
znaku.
teraz wystarczy odczytać rozwiązania.
22 wrz 22:58