g.: granice ciągów - kryterium d'Alemberta. proszę o sprawdzenie.
1. an = n!
-------
nn+1
an+1 = (n+1)!
-------------
(n+1)n+1+1
(n+1)! nn+1 nn n
---------------- * -------------- = --------------- = ----------- = 1/e<0
(n+1)n+1+1 n! (n+1)n (n+1)n
szereg jest zbieżny
2.an = n+2
-------
3n
an+1= n+2 + 1
----------
3n+1
n+2 + 1 3n n+2 1 1* 1/n+2
----------- * ----------- = ----------* -------- = -------------- = 1/3 < 0
3n+1 n+2 n+2 * n+2 3
szereg jest zbieżny
3. an = n! 3n / (2n)! an+1 = (n+1)! 3n+1 / 2(n+1)!
(n+1)! 3n+1 (2n)! (n+1) + 3
------------------- * -------------- = ---------------- =
2(n+1)! n! 3n 2(n+1)(2n+2
3 3
---------------- = ----------- = 0
2(2n+2) 4n + 4
szereg jest zbieżny
4. an= nn+2 / (n+1)! an+1 = (n+1)n+1+2 / (n+1+1)!
(n+1)n+1+2 (n+1)!
------------------ * ------------
(n+1+1)! nn+2 = ? tutaj niestety nie wiem co dalej....
15 paź 23:05
Marcin: skracasz silnie w drugim ułamku robisz w mianowniku nn+3 czyli u góry będzie n
15 paź 23:17
g.: piszesz to do 4. przykładu
15 paź 23:19
Marcin: tak 3pierwsze raczej dobrze
15 paź 23:20
g.: ja to widzę jak na razie tak:
(n+1)n+1+2 (n+1)! (n+1)n+1+2 1
------------------ * --------- = ---------------------- * ------------ =
(n+2)(n+1)! nn+2 (n+2) nn+2
nie rozumiem co mam zrobić...
nigdzie w mianowniku nie widzę nn+3...
15 paź 23:24
g.: te 1 mają być w potędze oczywiście.
15 paź 23:24
Marcin: mnożysz drugi mianownik przez n/n
15 paź 23:25
g.: możesz rozpisać

wybacz, ale mi trzeba tłumaczyć łopatologicznie...
15 paź 23:29
Marcin: sorry drugi ułamek mnożysz licznik przez n i mianownik przez n (czyli razy 1) i wyjdzie
n/nn+3
15 paź 23:31
g.: i mogę skrócić te potęgi i zostanie mi n+1 / n+2 ?
15 paź 23:34
Marcin: NIE !
15 paź 23:35
Marcin: wychodzi
n/(n+2) * [(n+1)/n]n+3
15 paź 23:36
g.: to co mam zrobić... i nie denerwuj sie
15 paź 23:37
g.: i teraz mam doprowadzić do tego e...
n/(n+2) * [(1 + 1/n]n+3
i dalej znowu nie wiem
15 paź 23:40
Marcin: n/(n+2) →1
druga część to e
czyli całość wychodzi e
czyli rozbieżny
15 paź 23:41
g,: (1+1/n)n+3 * (1+1/n)-3 = (1+1/n)n = e
moze tak byc?
15 paź 23:45
Marcin: super
15 paź 23:46
g.: uffff. to teraz z czystym sumieniem mogę iść spać.
jeszcze raz dziękuję. dobranoc
15 paź 23:48
b.: no jeszcze raz się wtrącę:
nie pisz równości tam, gdzie jej nie ma

np.
(1+1/n)
n ≠ e
ale
(1+1/n)
n → e
16 paź 11:02