proszę o sprawdzenie i rozwiazanie
proszę o rozwiązanie: wyznacz wszystkie wartości parametru m m ∊ R dla których równanie
3
2x − 2( m−1) * 3
x + m +5 = 0 ma jedno rozwiązanie
ja to wykonałem tak
3
x =t , t>0 t
2 − 2(m−1) t + m +5 =0 Δ = 0
Δ = 4(m
2 − 2m +1) −4*(m+5) = 4m
2 − 8m +4 − 4m − 20 =0 ⇒Δ = 4m
2 −12m −16 =0 ⇒
Δ = m
2 −3m −4 = 0 Δ
1 = 9 +16 = 25
| | 3 −5 | | 3 +5 | |
m1 = |
| = −1 lub m2 = |
| =4
|
| | 2 | | 2 | |
dalej to naprawdę nie wiem ja dalej to wykonać
bo wynik to m ∊ ( −∞, −5) ∪{4}
22 wrz 21:54
pigor: ..., jedno rozwiązanie wtedy gdy jest
ono jedno, dodatnie, czyli tu :
a=1≠0 i Δ= 4(m−1)2−4(m+5)=0 i x0= −b2a >0
22 wrz 22:09
pigor: ..., gdzie
−b2a =
2 (m−1)2= m−1 >0 ⇔ ...
22 wrz 22:12
proszę o rozwiązanie: czyli m ∊ ( 1 , +∞) a jak się mato do wyniku ktory jest podany w zbiorze zadan
a mianowicie
m ∊ ( −∞, −5) ∪{4}
skąd taki wynik
22 wrz 22:34
pigor: ..., kurde, to nie tak, nie chce mi się, ale od początku :
warunki zadania spełnione będą ⇔
istnieją 2 pierwiastki różnych znaków
lub dokładnie 1 dodatni,
czyli tu : (Δ > 0 i c<0)
lub (Δ=0 i −
b2a >0) ⇔
⇔ m
2−3m−4>0 i m+5< 0)
lub (m
2−3m−4=0 i m −1>0) ⇔
⇔ [ (m<−1 v m >4) i m<−5 ]
lub [ (m=4 v m= −1) i m >1 ] ⇔
⇔ m< −5 v m∊∅
lub m=4 v m∊∅ ⇔
m< −5 lub m=4 ⇔
⇔
m∊(−∞ ; −5) U {4} i tyle, ... nie cierpię już takich zadań
22 wrz 23:28
Mila:
t>0
1) Δ=0⇔m=4 lub m=−1 i sprawdzam rozwiązanie:
| | 2(m−1) | |
t= |
| ⇔dla m=4 mamy t=3>0 odpowiada założeniom |
| | 2 | |
m=4
dla m=−1 mamy t=−2<0 nie odp. zał.
2) Δ>0 i t
1*t
2<0 ( jeden z pierwiastków jest ujemny)
⇔(m<−1 lub m>4) i m+5<0⇔m<−5
stąd m<−5
Odp.
m∊(−
∞,−5)∪{4}
22 wrz 23:44
proszę o rozwiązanie: dziękuję
23 wrz 15:17