Wyznaczanie dziedziny i zbioru rozwiązań nierówności.
satore: Wyznacz dziedzinę i zbiór rozwiązań nierówności:
a)
√x2 > 0
b) x
2 + 7 ≥ 0
Która spośród danych nierówności jest sprzeczna, a która jest tożsamościowa?
Moje wypociny co do przykłaów...
a)
D=R\{0}
(0,−
∞)
x ∊ R
+ \ {0}
b)
D=R
(−
∞,+
∞)
równanie tożsamościowe
c)
D=R\{1, −1}
Proszę o wszelką możliwą pomoc, z góry dziękuję
22 wrz 20:42
Kejt:
a) D = R; Zw ∊ ( 0; +∞)
b) D = R; Zw ∊ ( 0; +∞), tożsamościowa
c) D = R\{0}; sprzeczność
x2 przyjmie wartości tylko z zakresu [0; +∞)
22 wrz 20:50
satore: Bardzo dziękuję

Wprawdzie nie rozumiem dlaczego w przykładzie b) x nie może być tez liczbą
ujemną (no bo przecież ujemna liczba podniesiona do potęgi jest dodatnia).
22 wrz 21:02
Metis: Przecież w b) dziedziną funkcji są wszystkie liczby rzeczywiste − w tym liczby ujemne.
22 wrz 21:04
pigor: ...,
a) D
n=R i
√x2 >0 ⇔ |x| >0 ⇔
x∊R\{0} ;
b) D
n=R i x
2+7 ≥0 ⇔
x∊R=Dn − n. toźsamościowa ;
| | 1 | |
c) Dn= R\{0} i |
| <0 ⇒ zbiór rozwiązań X=∅ − n. sprzeczna .  |
| | x2 | |
22 wrz 21:05
Kejt: przecież napisałam, że D = R
22 wrz 21:05
satore: aaa ... no fakt dzięki ludzie
22 wrz 21:06