powierzchnia boczna stozka
Ania : przekrój osiowy stożka jest trójkatem równoramiennym o podstawie 12 i kacie przy podstawie 30
stopni. oblicz powierzchnie boczna stozka. prosze o dokladne obliczenia i rysunki.
22 wrz 20:40
Mika:
Może sama wykonasz rysunek, co Ty na to?
22 wrz 21:04
Janek191:

α = 30
0
r = 6
| | h | | 1 | |
U{sin α } = |
| = |
| ⇒ l = 2 h |
| | l | | 2 | |
Z tw. Pitagorasa mamy
l
2 = 6
2 + h
2
( 2 h)
2 − h
2 = 36
3 h
2 = 36 / : 3
h
2 = 4*3
h = 2
√3
więc
l = 4
√3
Pole powierzchni bocznej stożka
P
b = π*r*l = π *6*4
√3 = 24
√3*π
============================
23 wrz 08:50