logarytmy, dowód
Paulina: Liczby a i b sa z przedziału (0,1) i spełniają warunek log1/2a* log1/2b=1. Wykaz ze
ab≤1/4
Prosze o pomoc.
22 wrz 20:17
Kacper: Nierówność AM−GM
22 wrz 20:22
Paulina: Chodzi( a+b)/2≥√ab
22 wrz 20:29
Paulina: Codzi o ( a+b)/2≥√ab ? *
22 wrz 20:31
5-latek: Tak o to chodzi
22 wrz 20:36
Kacper: tylko lepiej dać liczby x i y, gdzie x=log1/2a oraz y=log1/2b
22 wrz 20:37
Paulina: Dobra, nadal nie wiem jak sie za to zabrac...
22 wrz 20:40
Kacper: podstawiamy
| log1/2a+log1/2b | |
| ≥√log1/2a*log1/2b=1 |
| 2 | |
sama dokończ
22 wrz 21:05
Paulina: Ok. Zrobione. Dziekuje bardzo
22 wrz 21:16