wzory Viete'a
eM: Dla jakich wartości parametru m suma różnych rozwiązań równania x
2 − 2m(x−1) −1 = 0 jest równa
sumie kwadratów tych rozwiązań.
A więc :
Δ = 4m
2 + 8m + 4 −> (2m+2)
2 > 0
m ∊ R − {−1}
x
1 + x
2 = x
12 + x
22
Ze wzorów Viete'a:
− 2m = 4m
2 − 2 * (−2m−1)
4m
2 + 6m + 2 < 0
Po ponownym wyliczeniu Δ = 4, więc:
22 wrz 20:11
22 wrz 20:14
eM: Stąd, że rozbiłam wzory Viete'a i uzyskałam:
(x
1+x
2)
2 − 2*x
1x
2
| | −b | | c | |
Więc powstawiałam za to |
| i |
| |
| | a | | a | |
22 wrz 20:17
Kacper: To napisz ile wynosi po kolei
a=
b=
c=
22 wrz 20:23
eM: a = 1
b = 2m
c = 2m − 1
22 wrz 20:52
eM: Up! Pilne!
22 wrz 21:09
Kacper: To zobacz jakie ty wartości podstawiasz za "c"
22 wrz 21:12
eM: Za c musi byc 2m − 1, innego pomysłu nie mam.
22 wrz 21:45