wykaz ze
Marcin: Wykaz ze jesli w trojkacie zachodzi zwiazek asina + bsinb = csiny to ten trójkąt jest
prostokątny. Bardzo prosze o pomoc
22 wrz 20:09
Kacper: kiedy trójkąt jest prostokątny?
22 wrz 20:14
MQ: A co to są te a, b, c, y?
22 wrz 20:14
pigor: ... , jeśli w dowolnym a,b,c − dł. boków
i α,β,γ − miary kątów naprzeciw nich odpowiednio,
to z tw. sinusów :
| | a | | b | | c | |
asinα+ bsinβ = csinγz⇒ a* |
| + b* |
| = c* |
| /* 2R ⇒ |
| | 2R | | 2R | | 2R | |
⇒
a2+ b2 = c2 ..., c.n.w.
22 wrz 20:24