znajdź wyrazy rozwinięcia
Marzgra: Witam
Akurat nie było mnie w szkole przy omawianiu tego rodzaju zadań, więc byłabym bardzo wdzięczna
za wytłumaczenie

Znajdź i podaj wyrazy zawierające x
16 w rozwinięciu
Z góry bardzo dziękuję
22 wrz 20:07
Kacper: dwumian Newtona

Które potęgi dają sumę 16?
22 wrz 20:18
Marzgra: To, że dwumian to wiem

Pytanie moje brzmi jak to zastosować. Mam tylko wzór i żadnej wiedzy
do tego...
22 wrz 20:23
PW: A, jeżeli masz
tylko wzór, to po prostu go zastosuj − napisz czemu równe jest
(u − v)
12,
| | a | | 2x3 | |
gdzie u = |
| , v = |
| − samo wyjdzie. |
| | 2x2 | | a | |
22 wrz 20:35
Marzgra: no dzięki, na pewno się przy tym nie pomylę... musi być inny sposób.
22 wrz 20:46
PW: Jeżeli jesteś u początku drogi, to chociaż raz trzeba to wykonać "ręcznie". Jeżeli w połowie
zdenerwujesz się i powiesz:
− Już widzę, kiedy będzie x16, nie musze wszystkiego tak wypisywać!
to masz zadatki na matematyka.
22 wrz 20:51
Kacper: rozwiązujemy równanie
(x2)k*(x3)12−k=x16
x2k*x36:x3k=x16
x36−k=x16
36−k=16
k=20
i teraz?
22 wrz 20:58
PW: Kacper, w jednym składniku x2 jest w mianowniku, a w drugim x3 w liczniku.
22 wrz 21:07
Kacper: No tak

Zrobiłem inny przykład i wyszło, że nie otrzymamy x
16 
Trzeba tylko zmodyfikować odpowiednio i będzie ok
22 wrz 21:11
Marzgra: ok, dziękuję. Może teraz sobie poradzę
22 wrz 21:18