Wykaż
Adam: Wykaż, że w trójkącie, w którym |∡| = C, |BC| = a i |AC| = b, długości dwusiecznej kąta C jest
22 wrz 19:19
bdziumzde5: ∡ = C ?
bo dlugosc dwusiecznej bedzie zalezala od tego kata, a skoro w liczniku jest √3 to pewnie
chodzi o 600. Zgadza sie ?
22 wrz 19:20
Adam: Też mi się tak wydaje. Tylko o co chodzi?
22 wrz 19:22
bdziumzde5:

d − dl. dwusiecznej.
P
ΔABC = P
ΔACD + P
ΔbCD
| | sin a | |
1/2 ( ad*sin a + bd sin a ) = 1/2 ab sin 2a = 1/2 * ab * 2 *sin a * cos a / |
| |
| | 2 | |
ad + bd = 2ab * cos a
d ( a + b ) = 2 ab * cos a
dla α = 30
0 ( wiec dla C = 60
0 )
d =
√3ab/(a+b)
22 wrz 19:25
Adam: EDIT: W poleceniu powinno być kąt C = 60 stopni
22 wrz 19:25
Adam: Hah, podałem nie do końca dobre polecenie a i tak to ogarnąłes

Dzięki
22 wrz 19:26
bdziumzde5: dla c=60 masz latwiej, bo nie musisz znac wzoru na sin2α
22 wrz 19:29
Adam: to bez tego jakby to wyglądały w uproszczeniu zebym nieee przekombinował?
22 wrz 19:31
bdziumzde5: | a*d*sin 30 | | b*d*sin 30 | | a * b * sin 60 | |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
ad + bd =
√3ab
d(a+b) =
√3ab => d = ...
22 wrz 19:33