Wyznacz a,b,c jeżeli do paraboli o wierzchołku W należy punkt P
El_Mk: f(x)=ax2+bx+c
W(−2,1)
P(0,5)
Proszę o wytłumaczenie w jaki sposób mam się zabrać za tego typu zadania. (Co podstawić do
czego itp.)
22 wrz 19:09
===:
... znając współrzędne wierzchołka i dodatkowego punktu możesz napisać
funkcję w postaci kanonicznej ... a potem przekształcić do postaci ogólnej
22 wrz 19:17
5-latek: Pytanie . Z jakiej postaci funkcji kwadratowej mozesz skorzystac gdy masz dany wierzcholek
paraboli ?
Jesli wiesz to napisz tutaj i napisz jej rownanie
22 wrz 19:17
El_Mk: wyliczyłem 5=a(0+2)2+1
a=5−1/(0+2)2
a=1
Utknąłem w tym miejscu i nie wiem jak zabrać się za liczenie a oraz b
22 wrz 19:21
5-latek: skoro wyszlo a =1 to teraz podstawiamy to do postaci kanonicznej czyli u nas
y=1(x+2)2+1
czyli y= (x+2)2+1 teraz wylicz to (zastosuj wzor skroconego mnozenia
22 wrz 19:30
===:
... to teraz zapisz pełną postać kanoniczną i "rozwiń" w postać ogólną
22 wrz 19:30
El_Mk: Dzięki za pomoc wyszło tak jak miało wyjść

a=1
b=4
c=5
22 wrz 19:33
5-latek: Na zdrowie
22 wrz 19:40