funkcja wielomianowa
mryellow: dana jest funkcja y=W(x) o st. W(x)=3. Wspolczynnik przy najwyzszej potedze zmiennej jest rowny
1, do wykresu funkcji W naleza punkty:
−A(1,3)
−B(3,3)
Wykres przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych.
Celem bylo napisanie wzoru funkcji W(x) w postaci ogolnej to wyszlo mi tak:
W(x)=x3−5x2+7x
Nastepnie polecenie to oblicz wspolrzedne punktow wspolnych wykresu funkcji wielomianowej W z
prosta o rowaniu 4x−y−9=0
22 wrz 19:00
Kacper: Czyli rozwiązujesz układ
y=x3−5x2+7x
4x−y−9=0
(o ile dobrze policzyłeś pierwsze)
22 wrz 19:01
mryellow: Myslalem o tym ukladzie i po uproszczeniu mam:
x3−5x2+3x+9=0
i co dalej?
22 wrz 19:04
Kacper: Szukaj pierwiastków wymiernych
22 wrz 19:05
mryellow: mam po prostu rozwiazac rownanie?
to wychodzi x=3 lub x=−1, x=3
22 wrz 19:10
mryellow: co dalej?
22 wrz 19:22
Kacper: Teraz doliczasz "y" i masz 3 punkty wspólne wykresów.
22 wrz 19:24
mryellow: jakim cudem?
wychodza jakies 2 liczby, a to maja byc wspolrzedne...
22 wrz 19:26
bdziumzde5: masz x = −1 i x = 3
liczysz y−ki dla tych punktow podstawiajac x1 i x2 do rownanie y = 4x − 9 ( lub do tego
wielomianu )
dla x = −1 mamy y = − 4 − 9 = −13
Pierwszy punkt A=(−1,−13)
Drugi ...
22 wrz 19:28