pochodna
Kris: Oblicz granice z Hospitala lim
x−>∞ (x
2−1)
lnx wychodzi mi e
∞ a w odp. jest 1
22 wrz 18:56
Kris: tam jest dazy do 1 nie do nieskonczonosci pomylka
22 wrz 18:57
john2: Pokaż, jak robisz, bo mi wychodzi. Dwa razy korzystasz z de l'Hospitala przy liczeniu granicy
wykładnika e.
22 wrz 19:17
Student : Zaraz napisze bo do sklepu lecę
22 wrz 19:30
Kris: lim
x−>∞(x
2−1)
lnx = lim
x−>∞ e
lnxln(x2−1)
| | ln(x2−1) | | | |
limx−>∞ lnxln(x2−1) =limx−>∞ |
| = limx−>∞ |
| *2x |
| | | | x | |
22 wrz 19:51
john2: | | 1 | |
Dobrze policzyłeś pochodną z |
| ? |
| | lnx | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )' = − |
| * (lnx)' |
| | lnx | | ln2x | |
22 wrz 19:56
Kris: rzeczywiscie tutaj mam blad

dzieki John wyszlo teraz
22 wrz 19:58