proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie: wyznacz wszystkie wartości parametru m m ∊ R dla których równanie
4x + ( m− 2)*2x + 3 = 0 ma dwa różne rozwiązania
ja to rozpocząłem tak
2x = t , t > 0 wtedy t2 + (m −2)* t +4 = 0
Δ > 0 i t1*t2 > 0 i t1 + t2 >0
Δ = m2 − 4m + 4 −16 >0 ⇔ m2 −4m − 12>0 ⇔ Δ1 = 16 +48 = 64 >0
wtedy m1 = −2 lub m2 = 6 ⇒ m ∊ (−∞, −2) ∪ ( 6 , +∞ )
t1*t2 >0 czyli t1*t2 =2 >0
t1 +t2 >0 czyli t1+t2 = m −2 >0 ⇒ m∊ ( −2 , +∞ ) nie wiem co robię żle bo
wynik jest że m ∊ 9 −∞ , − 2)
22 wrz 18:55
Kacper: | | b | |
x1+x2=− |
| , ty masz np tutaj źle |
| | a | |
22 wrz 19:00
proszę o rozwiązanie: słusznie x1 +x2>0 to − m +2 >0 ⇒ m < 2 czyli m∊( −∞, 2) czyli
m∊ (−∞, −2) ∪ (6, +∞ ) ∪ (− ∞, − 2) ⇒ m ∊ (− ∞, − 2) czy tak ma być
bo wynik jest m ∊ (− ∞, − 2)
nie wiem co z liczbą 2 która jest wynikiem x1 *x2 > 0
22 wrz 19:43
bdziumzde5: dla m=2 mamy 4x + 3 = 0 − max. 1 rozwiazanie
22 wrz 19:45
proszę o rozwiązanie: jeszcze jest błąd ma być
m ∊ m∊ (−∞, −2) ∪ (6, +∞ ) ∪ (− ∞, 2) ⇒ m ∊ (− ∞, − 2)
czy tak ma być
bo wynik jest m ∊ (− ∞, − 2)
22 wrz 19:45
pigor: ... nie tak : czyli nie suma zbiorów
m ∊ (−
∞, −2) U (6, +
∞ ) U (−
∞, − 2) ⇒ m ∊ (−
∞, − 2) − to jest źle

tylko ich iloczyn (część wspólna), czyli tak
m ∊ (−
∞ ; −2)
∩ (6, +
∞ )
∩ (−
∞, − 2) ⇒
m ∊ (− ∞, − 2) ...
22 wrz 20:34
pigor: ..kurde źle, przepraszam ; w ostatniej linijce miało być tak :
[ m ∊ (−
∞ ; −2)
U (6, +
∞ ) ]
∩ (−
∞, 2) ⇒
m ∊ (− ∞, − 2) ... i tyle;
przepraszam ...
22 wrz 20:39
proszę o rozwiązanie: dziękuję już sam poprawiłem
22 wrz 21:08