wyznaczyc wartosci
Rudy: Wyznacz wartości parametru m, dla których wykres funkcji f(x) = (2m+8)x + 6 − m przechodzi
przez I, II, III ćwiartkę układu współrzędnych.
Proszę o wyjaśnienie i z góry dziękuję.
22 wrz 18:49
Kacper: Co przedstawia ten wykres dla m=8, m=2, m=−4?
22 wrz 18:54
pigor: ... , narysuj sobie przykład prostej
y=ax+b przez
te 3−y ćwiartki, to zobaczyć powinieneś, że warunki zadania
spełnia układ nierówności:
b >0 i a >0 ⇔ 6−m >0 i 2m+8 >0 ⇔ 6>m i 2m > −8 ⇔
⇔ m<6 i m>−4 ⇔
−4< m < 6 ⇔
m∊(−4; 6) . ...
22 wrz 19:15