oblicz pole koła opisanego
Ewa: oblicz pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 4 √2 i 12
√12
22 wrz 18:44
Kacper: Wzory
22 wrz 18:44
Ewa: nic mi nie dają..gdym umiała to bym nie prosiła
22 wrz 18:45
5-latek: Powiedz gdzie lezy srodek okregu opisanego na trojkacie prostokatnym?
I tylko tez nie mow ze nie znasz wzoru na pole kola
22 wrz 18:49
Ewa: lezy na boku pi rkwadrat
22 wrz 18:59
Kacper: "na boku pi r kwadrat" − totalna bzdura.
Liceum? Technikum? czy gimnazjum?
22 wrz 19:03
5-latek:

Masz trojakt prostokatny
Jak sie nazywaja boki a ib w trojkacie prostokatnym i jak sie nazywa bok c w trojkacie
prostokatnym ?
22 wrz 19:23
Ewa: ab to sa przyprostokątne a c to przeciwprostokątna
22 wrz 19:25
bdziumzde5: R = {c}{2}
c2 = a2 + b2
22 wrz 19:30
22 wrz 19:30
Ewa: bdziumzde5: dzięki
22 wrz 19:31
5-latek:
Teraz sobie to zapamietaj
Srodek okregu (kola) opisanego na trojkacie prostokatnym lezy w polowie przecieprostokatnej
Czyli jak policzysz dlugosc tej przeciwprostokatnej to polowa tej dlugosci to promien R
| | c | |
okregu (kola pisanego na tym trojkacie czyli R= |
| |
| | 2 | |
Policzmy teraz dlugosc boku c
Skorzystamy z tweirdzenia pitagorasa
c
2=a
2+b
2
nasze a=4
√2 i b=12
√12
wylicz teraz c
2
22 wrz 19:38