d
kamczatka: | | xln5 | |
y' = (5x/lnx)' = (ex/lnx*ln5)' = (ex/lnx*ln5) * ( |
| )' |
| | lnx | |
| | (xln5)'(lnx) − (xln5)(lnx)' | |
=(ex/lnx*ln5) * |
| |
| | (lnx)2 | |
| | | | 1 | | [(x)'ln5 + x(ln5)'](lnx) − (xln5)( |
| ) | | | x | |
| |
=(ex/lnx*ln5) * |
| |
| | (lnx)2 | |
dobrze to robię ?
22 wrz 18:43
Kacper: wpisz w wolfram
22 wrz 18:43
john2: nie trzeba stosować manewru z eln... , bo nie masz postaci funkcjafunkcja
22 wrz 18:45
J:
| | | | lnx −1 | |
y' = 5x/lnx*ln5*( |
| ) = ln5*5x/lnx* |
| |
| | ln2x | | ln2x | |
23 wrz 08:48
kamczatka: to z jakiego tu wzoru należy skorzystać ?
23 wrz 13:44
kamczatka: nie wiem jak to J obliczył ? z jakiego wzoru ?
23 wrz 13:55
J:
ale o co konkretnie pytasz ?
23 wrz 14:00
kamczatka: zj= jakiego wzoru pochodnej skorzystałeś
23 wrz 14:04
J:
.. generalnie korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej ...
| | x | |
tutaj funkcją zewnętrzną jest f(x) = 5g(x) .., gdzie g(x} = |
|
|
| | lnx | |
... teraz korzystasz ze wzoru: f'(x) = 5
g(x)*ln5*[g(x)]' ... a w nawiasie korzystasz ze
wzoru na pochodną ilorazu..
23 wrz 14:05
kamczatka: już chyba wiem z tego wzoru trzeba: [a *f(x)]' = a * f'(x)
23 wrz 14:23
J:
.... nie ...policz pochodna funkcji: f(x) = 5x2
23 wrz 14:24
kamczatka: skąd ln5 ?
23 wrz 14:25
J:
...policz pochodną funkcji, którą Ci podałem...
23 wrz 14:27
kamczatka: ex2ln5
23 wrz 14:29
J: Coś Ty się uparł z tym e .... masz wzór: (ax)' = ax*lna
... tataj zamiast x podstawiamy x2 ( funkcja wewnętrzna) i musimy pomnożyć przez pochodną
funkcji wewnętrznej
23 wrz 14:31
jakubs: Źle ta pochodna.
[5x2]'=5x2*2x*ln5
23 wrz 14:36
J: ... która pochodna żle ?
23 wrz 14:37
kamczatka: aha faktycznie nie zorientowałem się że o ten wzór chodzi, teraz już wiem.
23 wrz 14:38
jakubs: kamczatki z 14:29
23 wrz 14:38
kamczatka: dobra wyszło dzięki
23 wrz 14:44