Prędkość
Pawełek: Młoda foka, widząc orkę w odległości 50 m za sobą, zaczyna uciekać z szybkością 43,2 km/h.
Orka płynie w jej kierunku z szybkością 50,4 km/h. Napisz równania ruchu foki i orki,
przyjmując, że dla orki x0 = 0. Następnie wykonaj polecenia:
a) Oblicz czas, po którym orka dogoni fokę.
b) Oblicz współrzędną miejsca spotkania zwierząt.
Korzystamy z tego wzoru:
x=x0+v(t−t0)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
v1 = 50,4 km/h = 140 m/s
x1 = 0 m
v2 = 43,2 km/h = 120 m/s
x2 = 50 m
x=x0+v(t−t0)
Foka x=x2+v2*t
Orka x=x1+v1*t=v2*t
x2+v2*t=v2*t
x2+v2=v2
50 m + 140 m/s = 120 m/s
I co z tego wyjdzie?!
22 wrz 17:56
PW: Wystarczy w okienku "szukaj na forum" wpisać hasło foka.
22 wrz 18:04