Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedząc, że:
Mateusz: a) sin α= − 5/13 i α ∊ (180 stopni ,270 stopni)
b) ctg α= 8/15 i α ∊ (180 stopni ,270 stopni)
c) tg α= − 12/5 i α ∊ (270 stopni ,360stopni)
d) cos α= 2/3 i α ∊ (270 stopni ,360stopni)
22 wrz 17:54
X:
7 sty 09:54
X:
7 sty 09:54
Klara:
24 lut 20:20
Mei Lin:
a) α∊(180
o,270
o) czyli 3 ćwiartka układu współrzędnych
cosinus α ujemny
tgα dodatni
ctgα dodatni
| | 25 | | 144 | | 12 | |
cosα=−√1−sin2α=−√1− |
| =−p{ |
| =− |
| |
| | 169 | | 169 | | 13 | |
| | sinα | | 5 | | 13 | | 5 | |
tgα= |
| =(− |
| )*(− |
| )= |
| |
| | cosα | | 13 | | 12 | | 12 | |
24 lut 20:54