Rachunek prawdopodobieństwa
Serum: Mamy dwie urny z kulami. W pierwszej jest 10 kul: 4 białe i 6 niebieskich, w drugiej − też 10
kul: 3 białe, 5 żółtych i 2 niebieskie. Rzucamy dwa razy monetą: jeśli przynajmniej raz
wypadnie orzeł, to losujemy kulę z pierwszej urny; w przeciwnym razie − z drugiej. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kuli:
a) białej
b) niebieskiej
22 wrz 17:51
mar: .
5 sty 15:21
mar: również mam z tym problem
5 sty 15:21
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 4 | | 3 | | 3 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 4 | | 10 | | 4 | | 10 | |
| | 1 | | 6 | | 3 | | 2 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 4 | | 10 | | 4 | | 10 | |
5 sty 15:38
mar: Ok, już rozumiem, tylko czy nie powinno być odwrotnie?
| | 3 | | 4 | | 1 | | 3 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 4 | | 10 | | 4 | | 10 | |
| | 3 | | 6 | | 1 | | 2 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 4 | | 10 | | 4 | | 10 | |
5 sty 15:46
wredulus_pospolitus:
powinno być

dobrze że sprawdzasz
5 sty 15:46