Logarytmy
Wrra: log14 2=a
log14 5=b
Oblicz log7 50
22 wrz 17:29
Wrra: jak to zrobić?
22 wrz 17:57
Bdziumzde5:
| log7 2 | |
| = a => log7 2 = 2a |
| 2 | |
log
14 5 = ....
log
7 50 = log
7 ( 2 * 5 * 5 )
22 wrz 19:15
pigor: ..., log
142=a i log
145=b. Oblicz
log750= ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub z definicji logarytmu i jego własności np. tak :
log750= x ⇔ 7
x= 50 ⇒ log
147
x= log
1425*2 ⇔
⇔ x log
14142= log
145
2+ log
142 ⇔
⇔ x (log
1414−log
142)= 2log
145+a ⇔
x (1−a)=2b+a ⇔
| | 2b+a | |
⇔ x= |
| = log750 . ...  dzięki i pozdrawiam PW |
| | 1−a | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a u kolegi
Bdzium.... mały błądzik ...
22 wrz 19:38
bdziumzde5: Gdzie jest zle, bo nie widze ?
22 wrz 19:39
pigor: ..., tez to często przerabiam, otóż
w mianowniku 3−ciej linijki masz 2 , a powinno być
chyba 1+a, bo log
714= log
77*2 = 1+a ...
22 wrz 21:58