Zbadaj stopień wielomianu w(x)
Bartuś: Zbadaj stopień wielomianu w(x) w zależności od parametru a.
w(x)=(25−a2)x5+(a−5)x4+7x3−4
Proszę o wytłumaczenie bo nie wiem o co tutaj chodzi.
22 wrz 17:29
J:
Niech: 25 − a2 = 0 ⇔ a = 5 lub a = − 5 ,
wtedy dla a = 5 ..wielomian jest 3−go stopnia,dla a = − 5 , jest 4−go stopnia, dla
pozostałych a jest 5−go stopnia.
22 wrz 17:32
Bartuś: Niech: 25 − a2 = 0 ⇔ a = 5 lub a = − 5 − Tę linijkę zrozumiałem ale co do reszty mam
wątpliwości, po czym poznać cze jest 5,4,3 stopnia? bo przy 25−a2 jest x5 a przy (a−5) stoi
x4 i już nie ma pozostałych a. Wytłumaczysz?
22 wrz 17:35
J:
dla a = 5 masz (25 − 25)x5 = 0*x5 i (5 − 5)*x4 = 0*x4
...pozostaje: 7x3 − 4 ( 3−go st.)
dla a = − 5 masz (25 − 25)x5 = 0*x5 i pozostaje : −10x4 +7x3 − 4 ( 4−go st)
22 wrz 17:40
Bartuś: Ok to ja spróbuje to zrobić samemu może ogarnę.
w(x)=(25−a2)x5+(a−5)x4+7x3−4
25−a2=0 i a−5=0
25=a2 i a=5
5=a v a=−5
Czyli dla w(5)=(25−52)x5+(5−5)x4+7x3−4
7x3−4 zostaje nam bo się skróci czyli jest 3 stopnia bo x3
w(−5)=(25−(−5)2))x5+(−5−5)x4+7x3−4=−10x4+7x3−4 zostaje nam x4 czyli jest 4 stopnia
I teraz mam pytanie skąd stopień 5?
22 wrz 17:47
J:
nie W(5) .. tylko dla a = 5 zeruje się współczynnik przy x5 oraz przy x4
dla a = −5 zeruje się współczynnik tylko przy x5
22 wrz 17:50
Bartuś: Czyli nie ma 5 stopnia wielomianu?
22 wrz 17:52