INFORMATYKA
155178: INFORMATYKA WSTĘP DO PROGRAMOWANIA :
Rozpisz w liście kroków algorytm sznurowania butów. Proszę o pomoc, wiem, że nie jest to forum
o informatyce, ale może ktoś się interesuje tym przedmiotem. Jak można rozpisać algorytm
sznurowania butów ? Wiem, że będzie to bardzo dużo kroków(ma to być zapisane w postaci
kolejnych kroków − sposób opisowy przedstawiania algorytmów).
22 wrz 17:06
PW: Mateńko, jak to − opisywać wkładanie końcówki sznurowadła w każdą z 20 dziurek? To nie będzie
algorytm, jeno przepis dla debila.
22 wrz 17:18
155178: Przynajmniej zacznij, żebym nie pominął żadnego kroku. Mamy takie zadanie, żeby "zrozumieć
istotę algorytmu".
22 wrz 17:22
PW: krok 1. przewlec końcówkę sznurowadła przez obydwie dziurki buta znajdujące się najbliżej
czubka − po lewej i prawej stronie.
krok 2. wyrównać sznurowadło tak, by odcinki wystające z lewej i prawej dziurki miały jednakową
długość.
krok 3. przełożyć końcówkę sznurowadła wystającą z dziurki po lewej stronie przez najbliższą
wolną dziurkę po prawej
krok 4. przełożyć końcówkę sznurowadła wystającą z dziurki po prawej stronie przez najbliższą
wolną dziurkę po lewej.
kroki 3. i 4. powtarzać dopóki znajdują się wolne dziurki
krok ostatni: zawiązać kokardkę.
22 wrz 17:42
155178: I to tylko tyle wystarczy ? Bo jak mieliśmy przykład algorytmu podnoszenia ręki to wyszło ok. 6
kroków

Dzięki wielkie.
22 wrz 17:47
PW: Zależy do jakiego stopnia paranoi mamy doprowadzić zadanie. Możesz jeszcze na wszelki wypadek
dołączyć w krokach 3. i 4. zalecenie wyciągnięcia sznurowadła do odczuwalnego oporu.
Możesz jeszcze dla śmichu spróbować dołączyć osobny algorytm wiązania kokardki. Byłoby to
bardzo kształcące.
22 wrz 18:00
155178: Dzięki mistrzu.
22 wrz 18:03
PW: Ojej, zapomniałem − to miał być algorytm sznurowania butów
Na końcu dodaj: czynności opisane w poprzednich krokach powtórzyć dla drugiego buta!
22 wrz 18:11