Funkcje
dyzio: Wyznacz wszystkie liczby k, dla których wykres funkcji liniowej f jest nachylony do osi OX pod
kątem α, jeśli:
f(x) = 2k − kx, α ∊ < 120° , 180°)
Zacząłem liczyć:
tg120° = tg(180° − 60°) = −tg60° = − √3
tg180° = tg(270° − 90°) = ctg90° = 0
Teraz
0 ≤ −k < − √3 / * (−)
0 ≥ k > √3
k ∊ (−∞ ; 0> ∪ (√3 ; +∞)
Co zrobiłem źle ?
22 wrz 15:59
dyzio: Pomoże ktoś ?
22 wrz 16:33
PW: Nierówność
0 ≥ k > √3
jest − jak zapewne widzisz − bez sensu (nie ma liczb większych od √3 i jednocześnie
mniejszych lub równych zeru). Szukaj błędu we wcześniejszym zapisie.
22 wrz 16:47
dyzio: 
jakoś nie mogę znaleźć mojego błędu. W odpowiedziach jest k ∊ ( 0 ,
√3>
22 wrz 16:57
J:
.... warunek: −√3 ≤ − k < 0 ⇔ √3 ≥ k > 0
22 wrz 17:09
dyzio: oki dzięki
22 wrz 17:36