ptocenty
maturzystka: Zakład odzierzowy szyje pewien fason bluzki w czterech kolorach. UDział procentowy w
poszczegolnych koloroach to a=20% b=45% c=30% i d=5% w ogolnej licxbie bluzek. Po miesiacu
sprzedarzy wycofano z produkvji bluzki koloru a i wprowadzono kolor e. Zaplanowano produkcje
tych bluzek w ilosvi 2 raxy wiekszej niz bluzek koloru a. Oblicx, jaki bedzie udzial
procentowybluzek w kolorze e w ogolnej zwiekszonej liczbie bluzek tego fasonu. Skad bierze sie
rownanie 0.4x/(x+0,2x)?
22 wrz 15:41