Logarytmy, trygonometria
kuba19: Uporządkuj liczby od najmniejszej do największej
a) − tg 225* , 1tg 420* , tg 1440* , 1tg 660*
c) log2(16√8) , log128 , log√22
22 wrz 15:38
J:
a) ... zastosuj wzory redukcyjne..
c) ... zamień wszysto na logarytmy przy podstawie 2
22 wrz 15:44
5-latek: | | 1 | | 1 | |
do a) tg420= tg(1*360+60)=tg60 zobacz sobie ile to jest i |
| = |
| = policz |
| | tg420 | | tg60 | |
| | 1 | |
do b) do zastosowania przaktycznie wszedzie wzor logan bm= |
| *m loga b |
| | n | |
pokaze na 1 przykladzie
2=2
1
16=2
4
√8=(2
3)
1/2= 2
3/2
| | 1 | | 11 | |
piszemy log2(16√8)= log21(24*23/2=log21 211/2= |
| * |
| *log22= |
| | 1 | | 2 | |
| | 1 | |
Zauwaz tez ze |
| =2−1 a takze √2=21/2 |
| | 2 | |
22 wrz 15:53