Zadanie do sprawdzenia, udowodnij, że ...
kasiula112: Udowodnij, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych jest liczbą podzielną przez 4.
2n − liczba parzysta
2n+2 − kolejna liczba parzysta
(2n)2 − (2n+2)2 = 4n2 − 4n2 − 8n − 4= −8n − 4
−8n − 4 jest podzielne przez 4, c.n.d.
22 wrz 15:23
kasiula112: Myślicie że tyle wystarczy?
22 wrz 15:25
5-latek: Mysle ze jeszce nalezaloby to rozpisac tak
−8n−4=4(−2n−1) =4k gdzie (−2n−1)nalezy do C c.n.u
22 wrz 15:29
kasiula112: Dziękuję!
22 wrz 15:36