Wykaż, że - działania na logarytmach
kasiula112: Wykaż, że:
a) log
a2 + log
a 1a = 0
b) (log{3}5)
−1 + (log
75)
−1 < 2
c) (0,25)
−1 + log
1,21,2 / log(2−log{
13 √3 * log
√313)−1 = −5
w przykładzie c pierwsza część to licznik, druga to mianownik jeśli jest nieczytalny ten /

Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co z tym zrobić ...
22 wrz 15:19
J:
| | 1 | |
Czy w a) nie ma być: logaa + loga( |
| ) = 0 ? |
| | a | |
22 wrz 15:22
kasiula112: Nie, w treści zadania jest tak jak napisałam
22 wrz 15:24
22 wrz 15:27
ppb: b) log3 5 czy log {3}{5} ?
22 wrz 15:28
22 wrz 15:28
J:
@ ppb ... zad a) .. polecenie nie było oblicz a , tylko wykaż ...
czyli, że jest prawdą, dla kazdego a > 0 i a ≠ 1 ( co jest bzdurą )
22 wrz 15:32
ppb: no ja wlasnie wykazalem ,ze tak nie jest.
22 wrz 15:33
kasiula112: w b jest log
3 5 przepraszam, mój błąd
22 wrz 15:35
J: Pokazałeś tylko , że to równanie jest prawdziwe tylko dla: a = 2 ...
22 wrz 15:36
J:
b) ⇒ log53 + log57 < 2 ⇒ log521 < 2log55 ⇒ log521 < log25 ⇒ 21 < 25
22 wrz 15:41
PW: A jeszcze o pierwszym: skąd (chyba z sufitu) wziąłeś założenie (hipotezę?)
22 wrz 16:55