trojkaty
bdziumzde5: 1) Wykaż, że jeśli α,β,γ są miarami kątów trójkąta, to
| | α | | β | | γ | | r | |
sin |
| * sin |
| * sin |
| = |
| , gdzie r,R oznaczaja odpowiednio promienie |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4R | |
okręgów: wpisanego w trójkąt i opisanego na trójkącie.
| | BD | | √3 | |
2) Punkt D jest środkiem boku AC trojkata ABC. Majac dane |
| = |
| i |
| | AB | | 4 | |
| | π | |
i ∡BDC = |
| oblicz miarę kąta ABD. |
| | 2 | |
22 wrz 15:05
PW:

1) Wskazówka:
Środek okręgu wpisanego jest wspólnym punktem dwusiecznych kątów trójkąta, zatem dla boku AB
podzielonego punktem styczności na dwa odcinki c
1 i c
2 maja miejsce równości:
1
| | c1 | | α | | c2 | | β | |
|
| = ctg |
| , |
| = ctg |
| , |
| | r | | 2 | | r | | 2 | |
skad
| | c1+c2 | | | | β | | α | | β | | α | | sin |
| cos |
| +cos |
| sin |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
|
| = |
| |
| | r | | | |
Zastosowanie analogicznych związków dla pozostałych boków i podstawienie ich do równości
wynikającej z twierdzenia sinusów powinno − po "pogłówkowaniu" − dać tezę.
Przyjemnej pracy.
22 wrz 16:36
bdziumzde5: Dzieki ! Zaraz sprobuje dokonczyc.
22 wrz 16:41
ppb: Superancko, wszystko gra. Drugie zadanko tez zrobilem tym samym spodobem co wczesniej kilka
razy probowalem, ale wczesniej bledy rachunkowe przeszkodzil

Dzieki jeszcze raz.
22 wrz 17:38
Bdziumzde5: Superancko, wszystko gra. Drugie zadanko tez zrobilem tym samym spodobem co wczesniej kilka
razy probowalem, ale wczesniej bledy rachunkowe przeszkodzil
Dzieki jeszcze raz.
22 wrz 17:38