funkcja wykładnicze
Potrzebujący: Tym razem z nierówności mam problem

Rozwiąż nierówność:
4
x − 3* 2
2x+1 +8≤0
sprowadziłem wszystko do podstawy 2 i za 2
x podstawiłem t i mi wyszło że 2
x=3/2, dobrze ?
Jeśli tak to co dalej ?
22 wrz 14:15
PW:
22x − 3·22x·2 + 8 ≤ 0
Widzę (minus 5 jabłek) + 8 ≤ 0, jabłko to 22x.
22 wrz 14:21
pigor: ...,
4x− 3* 22x+1+8 ≤ 0 ⇔ 4
x− 3*4
x*2+8 ≤ 0 ⇔ −5*4
x ≤ −8 , to teraz
zapytam, czy na pewno rozwiązywałeś ten przykład
22 wrz 14:23
Potrzebujący: dzięki już kumam złe podstawienie zrobiłem
22 wrz 14:23
Potrzebujący: T...T przepraszam mój błąd

działanie wygląda tak:
4
x − 3* 2
x+1 +8 ≤0
22 wrz 14:27
J: To pokaż Twoje rozwiązanie..
22 wrz 14:30
Potrzebujący: 22x −3* 2x+1 +8≤0
2x=t
t2−3t+8≤0
Δ<0
t=3/2
2x=3/2.... i w tym miejscu utknąłem
22 wrz 14:32
J: ... źle: − 3*2x+1 = − 3*2*2x = − 6*2x , .......czyli: t2 − 6t + 8 ≤ 0
22 wrz 14:34
Potrzebujący: kurde taki błąd

dzięki wielkie
22 wrz 14:36