kąt wpisany i otwarty
kosa: pomózcie.
ile wynosi miara kąta wpisanego i opartego na ;
a) 14 okręgu
b) 18 okręgu
c)13 okregu
22 wrz 13:15
J:
Kąt wpisany jest połową kata środkowego opartego na tym samym łuku ..
| | 1 | |
a) ile wynosi kąt środkowy dla |
| okręgu ...? |
| | 4 | |
22 wrz 13:17
kosa: ..?
22 wrz 13:21
J:
| | 1 | |
....kąt środkowy , to kąt utworzony przez dwa promienie... czyli dla |
| okręgu wynosi ..? |
| | 4 | |
22 wrz 13:23
kosa: jakbym to rozumiał to by mnie tu nie było..
22 wrz 13:26
J:
| | 1 | |
Kąt α to kąt środkowy, tutaj oparty na |
| okręgu ... kąt β to kąt wpisany oparty na tym |
| | 4 | |
samym łuku .... β = ?
22 wrz 13:32
5-latek:

| | 1 | | 1 | |
Caly okrag to 360 stopni czyli |
| okregu to |
| *360= 90 stopni |
| | 4 | | 4 | |
Tyle wynosi kat srodkowy oparty na tym luku
| | 1 | | 1 | |
kat wpisany to |
| kata srodkowego czyli kat srodkowy to |
| *90=45 stopni |
| | 2 | | 2 | |
czy teraz zrozumiales?
22 wrz 13:32
5-latek: Radze to zrozumiec bo jest duzo zadan gdzie wykorzystuje sie to twierdzenie
22 wrz 13:34
5-latek: Dziękuję
22 wrz 13:44
kosa: no już mniej więcej ogarniam
a czy w każdym z tych zadań będzie taki sam okręg tz ten ysunek..?r
22 wrz 14:32
J:
Okręgi są na ogół takie same .... różnią się za to promieniami ...
22 wrz 14:41
22 wrz 16:34