dana jest funkcja f(x)= ax2 bx 4. wiadomo ze dla kazdej liczby rzeczywistej x
krystian błaga o pomoc: dana jest funkcja f(x)= ax2 + bx +4. wiadomo ze dla kazdej liczby rzeczywistej x spelniony jest
warunek f(x+2) − f(x) = 6x + 3. wyznacz liczby a i b
11 lis 10:17
Nikka: f(x) = ax2 + bx + 4
f(x+2) = a(x + 2)2 + b(x+2) + 4
f(x+2)−f(x) = a(x2+4x+4) + bx +2b + 4 − ax2 − bx − 4 = ax2 + 4ax + 4a + bx + 2b + 4 −
ax2 − bx − 4 = (4a+b)x + 4a + 2b
(4a+b)x + 4a + 2b = 6x + 3
Jeśli dla każdej liczby x∊R f(x+2)−f(x) = 6x + 3
4a+b = 6 i 4a + 2b = 3
pozostaje obliczyć a i b
11 lis 10:34