Znajdź pierwiastki wielomianu
Romek: Znajdź pierwiastki wielomianu W(x) i określ ich krotność
W(x)=(x+1)5+(x+1)4
Proszę o pomoc
22 wrz 11:31
J:
w(x) = (x+1)4*[(x+1) + 1] = (x+1)4(x+2) .... pierwiastki:
x = − 1 (5−go stopnia) ; x = −2 (1−go)
22 wrz 11:33
J: .... oczywiście : x = −1 ( czwartego stopnia) ...
22 wrz 11:34
Romek: Dzięki
22 wrz 11:42
5-latek: Czesc
J 
Ja mysle ze kolega sie pomylil i pewnie zamiast (x+1) powinnon byc (x−1) tylko ktory ?
Pewnie pisal w stresie (bo sprawdzian )
22 wrz 11:46
Romek: Wszystko poprawnie....jaki sprawdzian

Od rana rozwiązuje zadania i moja głowa już nie jest
taka produktywna jak przy pierwszych zadaniach i nawet nie zauważyłem że trzeba coś
wyłączyć..... gdyby było x−1 to chyba bym skorzystał z x
2−y
2 dobrze kombinuje?
22 wrz 11:53
5-latek: NIe .
gdyby bylo tak W(x)=(x+1)5+(x−1)4
to masz pierwastek x=−1 pieciokrotny i pierwistek x=1 czterokrotny
22 wrz 11:58
5-latek: Przepraszam CIe nie patrz na ten wpis .
Ja pokrecilem
22 wrz 12:00
Romek: A nie powinno być postaci iloczynowej aby wyznaczyć pierwiastki?
22 wrz 12:00
J: ..
22 wrz 12:01
5-latek: Tak masz racje −powinna byc taka postac
Tez niedawno wstalem i nie mysle
22 wrz 12:02
J: Witaj
5−latek..
22 wrz 12:03
Romek: Ja bym to rozwalił na (x+1)3*(x+1)2+[(x−1)2]2 i wzorem skróconego to później
[(x+1)+(x−1)2]2−2(x+1)(x−1)2. Co Wy na to?
22 wrz 12:06
5-latek: Widzisz
J
Czasami lepiej zamilczecz
22 wrz 12:07