matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
john2:
x
2
− x
granica funkcji f(x) =
przy x −>
∞
lnx
Proszę o sprawdzenie. Da się prościej to zrobić?
x
2
− x
x − 1
lim
x −>
∞
= lim
x −>
∞
x *
lnx
lnx
x − 1
1
na boku: lim
x −>
∞
=
H
lim
x −>
∞
= lim
x −>
∞
x =
∞
lnx
1
x
x − 1
lim
x −>
∞
x *
=
∞
*
∞
=
∞
lnx
22 wrz 11:23
john2:
Ponawiam prośbę o sprawdzenie, czy to tak może wyglądać.
22 wrz 17:32
john2:
Odświeżam.
23 wrz 20:39