Proszę o sprawdzenie
bbz: Sprawdź czy funkcja f(x,y) = xsin(xe−y) spełnia równanie xδfδx + δfδy = f
mój wynik:
x[sin(xe−y) + xcos(xe−y) * e−y] +xcos(xe−y) * xe−y = xsin(xe−y)
L ≠ P
22 wrz 11:04
J: Spełnia .... f'y nie pomnożyłeś przez − 1( pochodna z: −y)
22 wrz 11:15
bbz: przy podstawianiu wychodzi mi tak : x [sin(xe−y) +xcos(xe−y) * e−y ] −xcos(xe−y)2
co daje
xsin(xe−y) + xcos(xe−y) = xsin(xe−y)
gdzie teraz robię błąd?
22 wrz 12:08
J:
| δf | |
| = x*cos(xe−y)*x*e−y*(−1) ... i teraz podstaw |
| δy | |
22 wrz 12:14
bbz: przede wszystkim dzięki za cierpliwość i pomoc hehe
to wyjdzie −xcos(xe−y)2 ?
a z pierwszej części wychodzi xsin(xe−y)+x2cos(xe−y) * xe−y co daje
xsin(xe−y)+x2cos(xe−y)2 − xcos(xe−y)2 = xsin(xe−y)
22 wrz 12:41
J:
Patrz ...
| | δf | |
pochodną po x masz policzoną dobrze: |
| = sin(xe−y) + xcos(xe−y)e−y
|
| | δx | |
| | δf | |
pochodna |
| = xcos(e−y)xe−y*(−1) ... i teraz podstawiamy:
|
| | δy | |
x*[sin(xe
−y) + xcos(xe
−y)e
−y] − xcos(e
−y)xe
−y =
xsin(xe
−y) + x
2cos(xe
−y)e
−y − x
2cos(xe
−y)e
−y = xsin(xe
−y)
22 wrz 12:56
J:
| | δf | |
.. w drugiej linijce ... oczywiście : |
| = xcos(xe−y)xe−y*(−1) |
| | δy | |
22 wrz 12:58
J: w trzeciej też pod cosinusem "zjadłem" x , ale ostatnia jest już dobrze..
22 wrz 13:00
J: ... teraz widzę jeszcze jeden Twój błąd ...xcos(xe−y)*xe−y ≠ xcos(xe−y)2
22 wrz 13:06
bbz: dziękuje teraz się rozumiemy hehe
22 wrz 14:24