proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie: wyznacz wszystkie wartości parametru m m ∊R dla których równanie
x2 − ( 2m − 1)x − 3*(4m−1 − 2m−2 ) =0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste różnych znaków
wiem że trzeba obliczyć Δ > 0 i x1*x2 < 0
Δ =(2m −1)2 − 4*1*(−3(4m−1 − 2m−2 )) nie wiem jak to obliczyć
21 wrz 23:05
proszę o rozwiązanie: wynik to m ∊ (0 , + ∞ )
zrobiłem podstawienie
dla 2
m = t i t >0 to Δ = t
4 + 3t
2 −5t +1 > 0 ⇔ ( t −1) ( t
3 +t
2 + 4t −1)>0
2
m >1⇔ m>0 ⇔ m∊ (0 ,+ ∞)
x
1*x
2 = − 3*(4m−1 − 2m−2 ) < 0 znowu zrobiłem podstawienie 2
m =t i t>0
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x1*x2= − |
| t2 − |
| t <0⇔ t ( − |
| t − |
| ) <0 ⇔ t ∊ (−1, 0 )
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
ale nie wiem czy to jest dobrze
21 wrz 23:31
...:
−:(
21 wrz 23:51
bdziumzde5:
2
m = t, t > 0
| | 1 | | 1 | |
4m−1 = |
| * 4m = |
| * t2 |
| | 4 | | 4 | |
| | t2 | | t | |
x2 − ( t − 1 )x + 3( |
| − |
| ) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
Δ = (t−1)
2 + 3(t
2 − t) = t
2 − 2t + 1+ 3t
2 − 3t = 4t
2 − 5t + 1
Δ > 0 => 4t
2 − 5t + 1 > 0
Δ = 25 − 16 = 9
| | 5 + 3 | | 1 | | 5−3 | | 1 | |
t1 = |
| = |
| t2 = |
| = |
| |
| | 16 | | 2 | | 16 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
t ∊ ( 0, |
| ) u { |
| , ∞) |
| | 8 | | 2 | |
| | −3 | |
x1 * x2 < 0 <=> |
| (t2 − t) < 0 |
| | 4 | |
t(t−−1) > 0
t ∊ (1,
∞ )
| | 1 | | 1 | |
odp. t ∊ ( 0, |
| ) u { |
| , ∞) t ∊ (1, ∞ ), wiec t ∊ (1, ∞ ) |
| | 8 | | 2 | |
odp. t > 1
2
m > 1
2
m > 2
0
ostatecznie m > 0
22 wrz 00:05
proszę o rozwiązanie: dziękuję bardzo przyznaję miałem błędy przy przekształceniach
22 wrz 07:22