matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Pat:
√
x+4
−2
Lim
x
x→0 Jak wybrnąć z tego zera w mianowniku
21 wrz 20:43
J:
x+4 − 4
√
x+4
+2
x
= lim
x
→0
= lim
x
→0
x
x(
√
x+4
+2)
1
1
= lim
x
→0
=
√
x+4
+2
4
22 wrz 06:31