matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Ewkaaa :
Hej
czy tę całke policze metoda postawienia? Bo jakoś nie mam innego pomysłu
e
3
x
∫
dx
2e
x
+2
21 wrz 20:38
Mila:
1
e
2x
*e
x
∫
dx=
2
e
x
+1
[e
x
=t, e
x
dx=dt] cd.
1
t
2
=
∫
dt = teraz dokończ ( najpierw podziel licznik przez mianoawnik)
2
t+1
21 wrz 21:08