funkcja liniowa:
dyzio: Wyznacz wszystkie wartości m, dla których funkcja liniowa:
y = 1 + m jest stałą
1 + m = 0
m = −1
m ∊ R
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego m ∊ R a nie m ∊ {−1} ?
21 wrz 20:10
Kejt: albo źle przepisałeś, albo jest błąd w odp.
f(x) = 1 + m będzie stałe dla każdego 'm', dlatego, że po prawej stronie nie ma zmiennej 'x'.
21 wrz 20:12
5-latek: przy tym zapisie jakakolwiek liczbe nie postawisz za m bedzie to funkcja stala
Nawet m=−1 to y=0 a to jest funkcja (wykresem tej funkcji jest cala os OX )
21 wrz 20:15
dyzio: w odp. jest m ∊ R ? i to jest błąd bo czegoś nie rozumiem ?
21 wrz 20:16
Kejt: zrozumiałam, że w odp. jest m=−1
a uzasadnienie masz w poprzednim poście
21 wrz 20:17
dyzio: oki dzięki 5−latek: rozumiem
21 wrz 20:17
dyzio: troszkę to nie chujnie napisałem
21 wrz 20:18
5-latek: Pewnie mialo byc niechlujnie
21 wrz 20:24
dyzio: uuuu

sorki za błąd
21 wrz 20:28
dyzio: masz rację

dzięki za poprawę
21 wrz 20:29
5-latek: 
Na prawde sie usmialem
21 wrz 20:31
Kejt: Naprawdę*
ja też
21 wrz 20:32
5-latek: Grzegorz Turnau tak spiewal "tak naprawde nie dzieje sie nic "
21 wrz 20:39
dyzio: śmiech to zdrowie, więc jednak czemuś się przysłużyłem
21 wrz 20:47